Апартамент и ателие. Разлики, предимства и недостатъци

АПАРТАМЕНТ, АТЕЛИЕ…?

Един от често задаваните въпроси към строители, инвеститори и архитекти. Тук ще се спрем само на разликите и ще оставим настрана възможните действия като преустройство, търсене на права в съда, морални забележки и др. Може да се отдели много време за всеки един детайл между двете понятия, но най-важното, което трябва да знаем, е следното:

*Ако имотът е единствен не може да му бъде наложен запор или бъде иззет от съдия изпълнител (освен в случаите когато към него има ипотека или кредит). Ако сте в съдебни спорове при развод или наследство, собствеността на ателие може да бъде както предимство, така и недостатък. Ако притежавате само един имот и той е ателие, не можете да претендирате към него и към това, че имате нужда от жилище понеже, както е описано в закона, вие притежавате НЕжилищен обект.


Изключения

Нека не забравяме, че действието се развива в България, където изключенията не липсват. Възможно е да притежаваме апартамент, който да гледа изцяло на север или на няма нужната етажна височина. Или да живеем в ателие и да имаме административен адрес и електромер с дневна/нощна тарифа. В повечето общини е възможно, ако докажем, че живеем в ателие (което е НЕжилищен обект), да ни намалят такса смет като за апартамент. Изключения безброй – в това отношение живеем в страната на неограничените възможности.   

 

В крайна сметка какво?!

Статията има за цел да покаже разликите между двата типа имоти. Дали тези разлики са предимства или недостатъци, зависи от коя страна се намираме ние. Ако искаме да купим имот, със сигурност трябва да вземем предвид тези различия. Предстои ли ни покупка на имот, е добре да се консултираме със специалист. Може да търсим имот за живеене или за инвестиция – двата случая са различни и следва да се разглеждат отделно, понеже освен изброените различия, има още куп други. Търсейки имот за живеене, апартаментът е добър вариант, поради спестените в дългосрочен план разходи, но има и изключения. Ако се сдобием с имот, който е ателие, но генерира в пъти повече печалби (Атрактивна локация, Booking, Airbnb и др.) от друг със статут на апартамент, тогава какво значение има какъв е имотът. 

 

Купувайки имот, със сигурност трябва да отделим време да помислим, все пак не си купуваме краставици от пазара. И в двата случая може да сгрешим, но в единия ще ни горчи един ден, а в другия – години наред. 

 

 

2017-11-04T13:20:19+00:00 24 октомври 2017|Корпоративен блог|